MEMS

MEMS sensorer
Vi på Motion Control har arbetat med MEMS (Micro-Electro-Mechanical System) teknologin sedan företaget startades 1993. MEMS är en teknologi som innebär att sensorer integreras i kislet på IC kretsar, vilket gör att formatet blir litet.

Ett stort användningsområde för MEMS komponenter är rörelsesensorer, så som acceleration, vibration, stötar, lutning och rotation. Fördelarna med MEMS komponenter är att de är små, strömsnåla och billiga. 

Användningsområdena är många och finns som exempel i dagens TV-spel, mobiltelefoner, stegräknare, falldetektorer och i många industriprodukter.

Vi på Motion Control har lång erfarenhet av MEMS sensorer och kan hjälpa till att undersöka, välja och verifiera val av MEMS komponent. Vi har utvecklat testriggar för att undersöka och verifiera MEMS komponenters funktion, även utanför deras specifikation. Vi kan även utbilda och ta fram anpassade företagsutbildningar inom MEMS området.

Här är exempel på projekt där vi har använt oss av MEMS teknologin:

Trådlös 3D-sensor med tillhörande app
En liten trådlös kapsel med ett 3D-gyro och en 3D-accelerometer som gör mätningar i 6 frihetsgrader möjliga. Med Bluetooth kunde enheterna sedan enkelt kopplas samman med hjälp av en dator eller en mobil. Vi utvecklade även en tillhörande app som presenterade alla rörelser. Användningsområdet var att identifiera obalans, detektera vibrationer eller upptäcka plötsliga fall av olika slag.
Tack vare sin storlek kunde den appliceras på svåråtkomliga platser.

Lär gärna mera här!
MEMS för industriellt bruk
Med hjälp av en MEMS sensor och lite smarta algoritmer fick nya funktioner så som installationshjälp för att centrera en vinkelgivare så centralt på en axel som möjligt. Vi kan även använda det för driftövervakning då man i realtid kunde övervaka och larma olika tillstånd i en tillverkningsprocess.  Informationen och datat vi fick ledde till att det gick att göra tillståndsbaserat underhåll som resulterade i mindre service konstnader och stillestånd i onödan.